Er du motivert for å gjøre noe med din egen helse? Jeg kan ikke “fikse” deg, men gi råd og hjelp på veien. Til rådighet har jeg ulike metoder som har vist god effekt gjennom generasjoner. Akupunktur, moxa, kopping og skraping har lange tradisjoner i Asia, og brukes i dag mot en rekke små og store plager, som for eksempel muskel- og leddsmerter, stressrelaterte problemer, lavt energinivå, dårlig blodsirkulasjon, dårlig immunforsvar, fordøyelsesplager, bihuleproblemer og søvnproblemer. I tillegg tilbyr jeg konsultasjoner innen kosthold og ernæringsterapi.

kokos_sugeror.jpg.thumb100Kostholdsveiledning innebærer en individuell kartlegging av din nåværende helsesituasjon og forslag til matvarer og oppskrifter som kan støtte din prosess. TCM er grunnlaget, men jeg henter også det beste fra vestlige retninger som raw food, lavkarbo og allergivennlig mat.

 

akupunktur.gif.thumb100Akupunktur er en gammel kinesisk helbredelseskunst hvor man stikker tynne nåler inn i spesielle akupunkturpunkter, enten på selve kroppen, i øret, eller i hodet. Dette regulerer kroppens energi -qi – slik at den sirkulerer friere og mer harmonisk. I følge tradisjonell kinesisk medisin kan årsaken til de fleste plager spores tilbake til ubalanse i kroppens energibaner. Hvilke punkter som benyttes tilpasses pasientens unike symptombilde. En behandling tar vanligvis mellom ca. 20-40 minutter. Første konsultasjon tar imidlertid lengre tid, da akupunktøren bruker god tid på å kartlegge pasientens sykdomshistorie, livsstil og symptomer.

Et av prinsippene i akupunktur er at hvert menneske behandles som et unikt individ, og man legger vekt på å helbrede rotårsaken til problemet framfor å undertrykke symptomene. Det er derfor viktig at akupunktøren skaffer seg nok informasjon til å velge punkter med maksimalt gunstig virkning. For akutte plager er gjerne 2-5 behandlinger nok, for kroniske tilstander må man gå over lengre tid, eller ta jevnlige ‘vedlikeholdsbehandlinger’.

Når nålene settes merker man ofte et lite ‘støt’. En viktig indikator på at en nål er satt riktig, er nemlig at det oppstår en ‘nålefølelse’ eller ‘de qi’. Dette betyr at nålen treffer en energibane, og kan kjennes som en kortvarig spenthetsfølelse, press, prikking, varme eller nummenhet i stikkområdet. Denne følelsen forsvinner fort, og mange føler deretter en meget behagelig avslapning.

Det er likevel mange som har et snev av ‘nåleskrekk’, og dette prøver vi å ta mest mulig hensyn til. Isteden for nåler i ørene er det mulig å feste på øreplastere med små kuler til å stimulere punktene. Alternativt kan moxa eller kopping brukes.

moxa.gif.thumb100Moxa er en tradisjonell form for varmeterapi hvor man varmer opp akupunkturpunkter eller større kroppsområder ved hjelp av tørket moxa-plante (Artemesia vulgaris, eller burot på norsk). Denne urten tørkes og presses sammen med andre gunstige legeurter til en masse som brenner langsomt og kontrollert. Moxa avgir en spesielt god og helbredende varme, og kan festes på akupunkturnålene eller brukes som små kjegler direkte på huden. Akupunktøren kan også holde en ‘moxa-sigar’ et lite stykke fra kroppen (se bilde), eller bruke en ‘moxa-boks’ til å varme opp større muskelområder. Vi bruker også moderne ‘moxa-lamper’ som gir god effekt.

I følge kinesisk medisin stimulerer moxabehandling blodsirkulasjonen og tilfører energi slik at man får fornyet bevegelse i stagnerte områder. På Barfotklinikken har vi gode erfaringer med å bruke moxa på stive, støle og vonde muskler – og mange forteller at moxa har en meget avstressende virkning. Moxa og akupunktur har vært kombinert i århundrer. På kinesisk heter akupunktur ‘zhen jiu’, hvor zhen betyr nål, og jiu betyr varme. Disse to er altså nært forbundet, og dersom man har behov for moxa kan disse to behandlingsformene utfylle og styrke hverandre.

kopping.gif.thumb100Kopping er også et godt alternativ til nåler. Kopping renser ut avfallstoffer fra kroppen ved å trekke dem ut i huden ved hjelp av spesielle sugekopper av glass. I tradisjonell kinesisk medisin beskrives dette som en effektiv måte å trekke ut ‘stagnert’ varme, kulde eller fuktighet på. Metoden styrker sirkulasjonen av qi og blod i området under koppen, noe som renser vekk lokal stagnasjon, nummenhet og smerter.

Det finnes flere måter å skape vakuum i koppene på. Den klassiske metoden går ut på at terapeuten hurtig fører en brennende bomullsdott dynket med ren legesprit inn i koppen. Dette fjerner oksygenet, og koppen plasseres deretter raskt ned på huden. Vakuumet skaper en kraftig sugevirkning, og huden løftes litt opp. I dag brukes også spesiallagde kopper med tilhørende gummipumpe, som suger oksygenet ut. På Barfotklinikken benyttes begge metoder.

skraping.gif.thumb100Skraping (gua sha på kinesisk eller spooning på engelsk) er en rensende terapiform som også virker gjennom huden, og effektene kan i stor grad sammenlignes med kopping. Denne metoden er meget utbredt i vietnamesisk folkemedisin. En ren mynt eller en kinesisk porselensskje ‘skrapes’ langs energibanene, for å stimulere huden og de underliggende vevene. Blodet stimuleres til å flyte lettere, noe som igjen medfører en renselsesprosess.

Både kopping og skraping trekker blod opp til de eksterne kapillærene, og som et resultat kan man få tydelige, røde merker etter en behandling. Disse forsvinner imidlertid etter 3-7 dager. Kopping og skraping tilpasses også den enkelte. Har man en sterk konstitusjon, kan korte og kraftige behandlinger med kopping eller skraping være gunstig – er man mindre robust kan gjentatte lettere behandlinger være like effektivt.